• 29 november 2018
    19:30 - 22:00

Spreker: Jan Verhoeye

Documenten voor deze vormingsavond:

U moet ingelogd zijn om dit document te kunnen downloaden.

Seminarie 1: Jaarrekening kwalitatief afsluiten met aandacht voor de toelichting en de waarderingsregels, zekerheden, buitenbalansverplichtingen, sociale balans

Dit seminarie past in een masterclass (serie van seminaries) aangaande “Kwalitatief rapporteren”:

“De toekomst van het accountants beroep staat onder druk. Algemeen wordt aangenomen dat daar waar de taak van de accountant eindigde bij het opstellen van de jaarrekening, zal dat naar de toekomst toe het begin van de dienstverlening zal zijn. Algemeen wordt aangenomen dat de adviespraktijk van de accountant aan belang zal toe nemen.

Zonder af te willen doen aan deze overigens correcte vaststelling mag niet voorbijgegaan worden aan het feit dat de wereld alsmaar transparanter wordt. Van alle actoren die mee dienen te werken aan deze transparantie worden grotere inspanningen gevergd. Diegene die in moet staan voor transparantie zal in de toekomst ook aansprakelijk kunnen gesteld worden. Als dat vandaag al het geval is dan zal dat naar de toekomst toe alleen maar toenemen.

Waaraan in de sector veel wordt voorbijgegaan is dat de kwaliteit van de rapportering, op basis waarvan de dienstverlening naar de toekomst toe gebeurt, van een hogere kwaliteit moet vertrekken. In de praktijk wordt vastgesteld dat de externe rapportering in de jaarrekening vaak te wensen overlaat. Dit heeft nefaste gevolgen zowel voor de onderneming zelf als voor de dienstverstrekkers die hebben meegewerkt aan deze rapportering. De onderneming zelf boet in het moderne recht en economisch verkeer in aan geloofwaardigheid. Immers, economische actoren (waaronder financiële instellingen) enten zich meer en meer op een correcte formele rapportering. Ondernemingen die onvoldoende aandacht hebben aan deze rapporteringsvereiste lopen dus opportuniteiten mis. Bovendien in de moderne wereld van de big data is het zo dat zij in de kijker zullen lopen van onder meer de fiscale administratie. Hoe zwakker de externe communicatie en rapportering, hoe groter het risico op een fiscale controle.

De dienstverleners die mee hebben gewerkt aan de rapportering valt op te merken dat zij in de toekomst, voor zover het vandaag al niet het geval zou zijn, het risico lopen aansprakelijk gesteld te worden zowel door de cliënt die zij onvoldoende bediend hebben als door derden in het economisch verkeer die misleid zouden zijn door een onvoldoende adequate rapportering.

 Als beroepsvereniging met een visie op de toekomst en een warm hart voor haar dienstverleners kunnen wij deze beweging niet aan ons voorbij laten gaan.”

Na de volledige sessie gevolgd te hebben, kan een lid deelnemen aan een online kennistest.

Venue:  

Venue Website:

Adres:
Nationalestraat 111, Antwerpen, Antwerpen, 2000, Belgium

Description:

Nationalestraat 111
2000 Antwerpen

Vergadercentrum De Stroming is een open huis met een sociale visie. Het is een wat verborgen, maar gegeerde plek, centraal gelegen maar gemakkelijk bereikbaar.